Goedkope energie door energiecollectief

Energiecollectieven schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo hebben meerdere organisaties zoals de Consumentenbond, Vereniging Eigen Huis, Energiecollectief.nl en zelfs de ANWB een energiecollectief opgericht om hun leden mee te helpen met besparen op energie. Meedoen met een energiecollectief kan voordelig zijn, maar niet alle energiecollectieven zijn even voordelig. Het is soms goedkoper om via een vergelijkingssite over te stappen naar een goedkope energie leverancier dan via een energiecollectief.

Waarom meedoen met een energiecollectief?

De belangrijkste eigenschap van een energiecollectief is dat er met een grote groep mensen extra korting kan worden behaald op de energieprijzen. Organisatoren nemen contact op met verschillende energieleveranciers om zodoende hun te vertellen dat hun energiecollectief energie bij de desbetreffende leverancier kan afnemen mits zij een korting krijgen.

Vervolgens kunnen meerdere energieleveranciers meedoen met het energiecollectief door te bieden via een zogenaamde energieveiling. De energieleverancier die uiteindelijk het beste bod bied wint de energieveiling en mag de leden van het energiecollectief een speciaal aanbod doen.

Is het meedoen vrijblijvend?

Meedoen met een energiecollectief is in de meeste gevallen vrijblijvend. Op het moment dat de winnende leverancier een bod doen, kunnen de deelnemers zelf bepalen of zij wel al dan niet ingaan op het bod.

Ben ik met een energiecollectief altijd goedkoper uit?

Een energiecollectief is overigens niet altijd goedkoper. Vaak is het zelfs zo dat wanneer men zelf de tarieven van de energieleveranciers gaat vergelijken op een veel bezochte vergelijkingssite, ze dan goedkoper uit zijn dan als ze meedoen met het energiecollectief. Daarom gaan ook veel mensen niet in op het bod omdat als ze overstappen via de vergelijkingssite, ze veel goedkoper uit zijn. Soms scheelt het wel een paar honderd euro op jaar basis. De goedkoopste energiemaatschappij vindt u dus veelal niet met een energiecollectief maar met een vergelijkingssite.

Belangrijke informatie als u mee wilt doen

Waar u op moet letten bij een energiecollectief is het volgende;

  • Doen alle energieleveranciers mee met de energieveiling.
  • Welke voorwaarden zijn er verbonden bij een deelname.
  • Is het meedoen met het energiecollectief vrijblijvend.
  • Moet u inschrijfkosten betalen voor de deelname.
  • Watvoor contract hebt u nu en hoeveel kunt u besparen.
  • Zijn de energietarieven duidelijk en overzichtelijk weergegeven.
  • Zijn de energietarieven echt laag, of krijgt u een eenmalige korting.
  • Hoe hoog zijn de vaste maandelijkse korting (Vastrecht kosten).
  • Is de organiserende partij ook echt onafhankelijk en objectief.