Energie veiling

Een energieveiling is een veiling waarbij aanbieders van energie tegen elkaar kunnen onderbieden. Waar het om gaat is dat de aanbieders van energie dan proberen om een zo groot mogelijke groep mensen aan zich te binden door een zo laag mogelijk prijs te geven voor hun energie. Zo’n groep mensen noemen we ook wel een collectief. In de energiemarkt is een dergelijk collectief meer bekend onder de noemer “Energiecollectief”.

Onderbieden
De energie aanbieder die de laagste prijs bied omdat een andere aanbieder niet nog lager wil gaan wint de energieveiling. De mensen die als groep zijn verzameld kunnen dan vervolgens in één keer met zn allen overstappen naar de energieaanbieder die de laagste prijs heeft geboden.

Is een energieveiling goedkoper?
Een energieveiling kan goedkoper omdat de energieaanbieder veel minder kosten maakt, omdat een grote groep mensen in één keer klanten worden, de lagere kosten ziet men dan terug in lagere energietarieven of een korting in de vorm van bijvoorbeeld een welkomstpremie.

Een energieveiling is niet altijd goedkoper
Een energieveiling is niet altijd goedkoper omdat slechts een beperkt aantal energie aanbieders meedoet. Meestal zijn het juist de duurdere energiemaatschappijen die meedoen. De prijs van energie wordt dan verhoogd om vervolgens korting te geven. En omdat de meeste mensen alleen kijken naar de korting en niet naar de totaal prijs, zijn ze vaak ook na de korting duurder uit, dan wanneer zij waren overgestapt via een vergelijkingssite.

Vergelijkingssite vs Energieveiling
In 2011 ontstand er veel ophef over de energieveilingen. Deze beloofden hun leden een korting van maar liefst 300 euro. Terwijl de deelnemers hadden verwacht een korting te krijgen van 300 euro tov hun eigen energiemaatschappij gelde de korting alléén op basis van de (veel hogere) tarieven van de enige winnende energiemaatschappij.

Op die manier stapten toen duizenden (100.000 plus) mensen over naar een energiemaatschappij die in feite veel duurder bleek te zijn. De grootste klapper viel bij de 3 jarige contracten. Toen de 3 jarige energiecontract waren ingegaan konden de leden van het energiecollectief alléén nog opzeggen als zij een forse boete betaalden van maar liefst 250 euro.