Vaste of variabele energieprijzen

Veel mensen vragen zich af of ze hun energieprijzen nu wel of niet moeten vastzetten. Daarom zullen we even uitleggen wat het het betekent en wat het verschil is tussen vast en variabele energieprijzen.

Variabele energieprijzen (standaard)
Standaard levert een energieleverancier u energie tegen de zogenaamde “variabele energieprijzen”. Variabele energieprijzen zijn gedurende de periode dat u klant bij de energieleverancier beïnvloedbaar door de ontwikkelingen in de energiemarkt. Mocht de inkoopsprijs voor energie omhoog gaan, dan kan de energieleverancier uw energieprijzen ook omhoog schroeven. Anderzijds, als de inkoopsprijs voor energie omlaag gaat, dan kan de energieleverancier uw energieprijzen weer omlaag brengen.

Aanpassing variabele energieprijzen
Als de energiemaatschappij te maken krijgen met schommelingen kan deze de energieprijzen 2 maal per jaar aanpassen. De datum die daarvoor zijn vastgesteld zijn 1 januari en 1 juli.

Vaste energieprijzen
Bij vrijwel elke energiemaatschappij hebt u de mogelijkheid om de energieprijzen voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld 1 of 3 jaar) te laten vastzetten. Als u zou kiezen voor het vastzetten van uw energieprijzen, dan zullen uw energieprijzen niet worden veranderen wanneer de energieleverancier te maken krijgen met prijsschommelingen. Gaan de inkoopsprijzen voor energie van de energieleverancier omhoog of omlaag, dan zult u dit met vaste energieprijzen niet merken in uw energiekosten.

Aanpassing vaste energieprijzen
Vaste energieprijzen kunnen alleen worden aangepast op het moment dat u een nieuw energiecontract aangaat of wanneer uw contract met vaste energieprijzen afloopt.

Vaste of variabele energieprijzen?
Vaste energieprijzen zijn meestal iets duurder maar zorgen er wel voor dat u meer zekerheid hebt en dat u niet onverwachts meer moet betalen voor energie. Wanneer de energieprijzen stijgen, dan hoeft u niet extra te betalen. Anderzijds als de inkoopsprijzen dalen, dan dalen uw energieprijzen niet mee. U bent op dat moment duurder uit dan wanneer u had gekozen voor variabele energieprijzen. Zoekt u naar meer zekerheid, dan kiest u voor vast. Denkt u dat de inkoopsprijzen lager worden, dan kiest u dus voor variabele energieprijzen.